Blok Domino

Aantal spelers voor Blok Domino: 2 tot 4
Domino set: Dubbel 6, maar met grotere sets kun je met meer mensen tegelijk spelen.

‘Block Dominoes’ oftewel Blok Domino is de meest simpele en wellicht meest bekende variant van domino. Zodanig is dit de voorloper op de meeste domino spellen.

Spelbegin:

Na het schudden van de dominostenen pakt iedere speler een vooraf bepaald aantal stenen om de hand op te maken. Het te pakken aantal stenen hangt af van het totaal aantal spelers dat mee doet;

  • Twee spelers pakken elk zeven stenen
  • Drie spelers pakken elk vijf stenen
  • Vier spelers pakken elk vijf stenen

De overgebleven dominostenen in de pot worden niet gebruikt.

Aanleg van stenen:

De speler met de hoogste dubbele legt de eerste steen. De tweede speler moet aanleggen aan de openingssteen. Iedere speler legt vervolgens op deze wijze, met de klok mee, een steen aan op een open einde van het bord. Wanneer een speler niet kan aanleggen, moet hij of zij de beurt passen. Het spel kan in alle richtingen gespeeld worden, afhankelijk van hoe de stenen worden aangelegd.

Bij Blok Domino wordt geen gebruik gemaakt van een pot.

Einde van het spel:

Wanneer een speler geen steen kan aanleggen, moet hij of zij de beurt passen. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van een pot bij Blok Domino. Het spel komt ten einde wanneer een speler de laatste steen in de hand heeft aangelegd, of wanneer niemand meer een steen kan aanleggen. Op het moment dat spelers nog wel stenen in de hand hebben, maar niemand meer kan aanleggen is het spel ‘Geblokt’ . Dit is tevens het einde van het spel.

Puntentelling:

De speler met de ‘kleinste’ hand (totaal aantal punten op hun overgebleven dominostenen) wint de punten van de overgebleven dominostenen min zijn of haar eigen punten. Wanneer er sprake is van een gelijkspel wint de speler met de laagst scorende dominosteen in hand. Meestal wordt Blok domino gespeeld in een aantal rondes, of tot een speler een bepaald aantal punten voorbij speelt (bijvoorbeeld 100).

Voor een overzicht van de termen die tijdens een dominospel gebruikt worden klik hier.