Domino Day 2009

YES: het wereldrecord is binnen! 4.491.863 stenen zijn gevallen tijdens Domino Day 2009. Ondanks diverse haperingen en drie van de vier mislukte Builders Challenges is het record met best wel wat verschil verbeterd.

Dit jaar was het thema ‘The World in Domino – The Show with the Flow’. Daarnaast waren er zeven subthema’s, gebouwd naar de zeven continenten. Enkele projecten dit jaar waren een sneeuwvlak in Antarctica, een mandala in Azië en een vallende ster boven Ayers Rock.

De Builders Challenges bleken lastig want de eerste en tweede van 25.000 stenen elk mislukten. Dit kwam omdat er vroegtijdig stenen waren omgevallen. De derde Builders Challenge moest het ook ontgelden omdat er in het midden van de te bouwen lijn een steen ontbrak. Het finaleveld viel dit jaar ook niet volledig om. Maar ondanks de diverse strubbelingen werd er wederom een wereldrecord gevestigd!

Op Vrijdag 13 november werd Domino Day live en/of semilive uitgezonden in meer dan 10 landen.

Domino Day 2008

In 2008 was de tiende editie van Domino Day. Voor dit jaar was het thema ‘Breaking more worldrecords than ever’. Het aantal stenen dat opgezet werd was wederom 4.500.000.

De eerste steen werd op 24 september neergezet door de toenmalig burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone.

Deze Domino Day had negen thema’s. Het was de bedoeling met elk thema afzonderlijk een record neer te zetten en zo naar een nieuw wereldrecord aantal omgevallen stenen toe te werken.

Er waren in deze editie vier Builders Challenges die feest als thema hadden. Dit in verband met de tiende editie van Domino Day. Van de eerste drie Builders Challenges lukten de eerste en de derde, maar de tweede mislukte. Ondanks dat twee van de drie eerste Builders Challenges geslaagd waren, hing ook dit record af van de laatste Builders Challenge. Deze vierde en belangrijkste Builders Challenge slaagde ook, waarmee het finaleveld van 400.000 stenen volledig weggespeeld werd. Hiermee werd wederom een record gebroken. Van de 4.500.000 stenen vielen er 4.345.027 om, wat een verschil is van 265.646 ten opzichte van het vorige record dat gezet werd bij Domino Day 2006.

Domino Day 2007

Vrijdag 16 november was het tijd voor Domino Day 2007. Het was de negende editie en had als thema ‘Falling into life’.

Gerard Joling legde de eerste steen op 26 September jl.

Dit maal waren er negen subthema’s die verschillende zijden van het leven voorstelden. Onderwerpen die voorbij kwamen waren bijvoorbeeld;  liefdesmomenten, geluk, plezier en  problemen.

Van de vier Builders Challenges mislukte de eerste. De tweede en derde gingen wel goed, alleen vielen ook in het bonusveld niet alle stenen om.  Hierdoor lag net als in 2006 de doorslag bij het finaleveld. Als dit lukte zou er misschien nog een record gebroken kunnen worden. Helaas bleef het gehele finaleveld staan, waardoor er geen nieuw record gevestigd werd. Later bleek zelfs dat als het finaleveld wel  was gevallen het alsnog niet gelukt zou zijn.  In totaal bleven er deze editie 828.535 stenen staan.

Domino Day 2006

Domino Day 2006 heeft weer een record voor Nederland opgeleverd. 4.079.381 steentjes zijn omver gevallen.

Kim Wilde was de gene die dit jaar de eerste steen om tikte. De dominosteen die het geheel moest starten hing aan een kabelbaantje en ondanks het vele haperen kwam het beneden aan. Hierdoor kon Domino Day 2006 officieel van start gaan.

Het thema van dit jaar was ‘Music in Motion’ en hierin werden negen muziekstromingen uitgebeeld, zoals rock-‘n-roll, klassieke muziek, hip hop en disco. Er kwamen 4,4 miljoen stenen te staan in 45 projecten. Enkele voorbeelden van projecten waren drie dominovelden van Elvis Presley, Marilyn Monroe en James Dean. De bladmuziek van Eine Kleine Nachtmusik, een top 40, kogels van the Hip Hop scene die de stad New York lieten instorten en een wereldbol die in een discobal veranderde.

Dit jaar waren de Builders Challenges lastig. De eerste van 400 stenen faalde vrijwel meteen, waar de tweede en derde een klein gedeelte van de stenen lieten staan. Gelukkig maakte de finale het helemaal goed en werd het record van 4.079.381 gevallen dominostenen gevestigd.

Domino Day 2005

Het thema van dit jaar was ‘Domino Theatre of Eternal Stories’ en stond in het teken van theater en verhalen.

Enkele voorbeelden van projecten waren; Pinokkio, de Japanse steenhouwer, het paard van Troje, Robin Hood en de Klokkenluider van de Notre Dame.

Amerikaanse zangeres Anastacia heeft de eerste steen omgegooid, maar niet zonder problemen. Deze Domino Day is namelijk voor vele mensen het jaar van de ‘dominomus‘.

Het vogeltje was de maandag voorafgaand aan Domino Day het Frisian Expo Centre (FEC) in Leeuwarden binnengevlogen en trof daar meer dan vier miljoen opgezette steentjes aan. Waar de organisatie pas vrijdag door zangeres Anastacia de stenen wilden laten omgooien, was de mus al begonnen.

“De mus heeft 23.000 stenen omgegooid, maar gelukkig hebben we 750 beschermingen ingebouwd, anders konden we de wereldrecordpoging vergeten”. Aldus de geschrokken bedenker Robin Paul Weijers van Domino Day 2005. Toen de mus in een stil hoekje van het FEC ging zitten had een medewerker van Ware Care faunabeheer maandagochtend met luchtbuks een einde gemaakt aan het leven van het vogeltje.

De Builders Challenges gingen ook niet helemaal volgens plan. De eerste lukte op het nippertje en de tweede faalde. Bij de derde Builders Challenge  werd geconstateerd dat er valsgespeeld was en deze werd dan ook ongeldig verklaard. Ondanks het omlaag stellen van de score vielen er uiteindelijk toch 4.002.136 stenen. Dit was genoeg voor een wereldrecord.

 

 

 

 

YES: het wereldrecord is binnen! 4.491.863 stenen zijn gevallen. Ondanks diverse haperingen en 3 mislukte Builders Challenges is het record met best wel wat verschil verbeterd.

Maar er is niet veel tijd om te feesten! Het duurt hooguit nog een paar weken voor ze in Woerden weer beginnen met het in elkaar schetsen van de volgende Domino Day! Daarom in dit blog: hoeveel stenen moeten er geplaatst worden? Wat moet het thema zijn? Wat voor dominovelden en Builders Challenges moeten er ingebouwd worden? Wie moet de eerste steen plaatsen en omgooien? Kortom: wat hoop je van Domino Day 2010?