Domino Termen

Van alternatieve benamingen voor dominostenen tot de betekenis van het woord set in een dominospel. Hieronder vindt je een uitgebreid overzicht van termen die je tegen komt tijdens een dominospel.

Ace – Aas 

Het einde van een dominosteen met één punt.

Back – Rug 

De achterkant van een dominosteen. Oftewel de zijde zonder punten. De rug heeft meestal geen versiering. Maar kan ook een ontwerp, logo, of een ander patroon bevatten. Alle dominostenen moeten een identieke rug hebben, zodat spelers niet weten welke stenen ze trekken.

Bar – Lijn

De ‘bar’ is de scheidingslijn tussen de twee uiteinden van een dominosteen. Ook wel het centrum of verdeler genoemd.

Blank – Blanco

Een ‘blank’ is een uiteinde van een dominosteen zonder punten. Als beide uiteinden leeg zijn, dan heet dat een ‘dubbele blanco’. Een blanco wordt soms ook wel een nul, witte, of bleke genoemd.

Block – Blok

Een blok of geblokkeerd spel is een spel waarin geen enkele speler een zet kan doen. Hetzij de mogelijkheid dominostenen te spelen of om een dominosteen uit de ‘boneyard ‘ te trekken. Deze typische situatie betekend het einde van een spel. Ook wel een ‘jam’ genoemd.

Bone – Bot

Dominostenen worden soms ook wel botten genoemd, omdat ze oorspronkelijk waren gemaakt van dierlijke beenderen of ivoor. Tegenwoordig worden zij meestal gemaakt van plastic, keramiek of hout. Naast botten worden dominostenen soms ook aangeduid als stenen, tegels of eenvoudigweg een domino.

Boneyard

De ‘boneyard’ is de verzameling willekeurig en geschudde, met de rug naar boven liggende dominostenen aan het begin van een ronde. Spelers trekken dominostenen uit de ‘boneyard’ om hun handen te vormen. De stenen die over blijven heten ook de ‘boneyard’ of reserve.

Deuce – Drommel

Het einde van een dominosteen met twee stippen.

Domino

Een bot of steen gebruikt in een dominospel wordt veelal een domino genoemd. ‘Domino spelen’ betekent ook de laatste steen in je hand spelen. Dit is meestal het einde van een spel of hand.

Dominoes – Domino’s

Domino’s kan verwijzen naar zowel het dominospel als de dominostenen die worden gebruikt om het spel te spelen.

Dot – Punt

Elke dominosteen bevat een bepaald aantal ‘dots’ of punten. Gewoonlijk 0 tot 6, maar in een aantal sets tot wel 18 punten per steen. Een punt heet ook wel een ‘pip’ of ‘spot’.

Double – Dubbele

Een ‘double’ of dubbele is een dominosteen met gelijkwaardige zijden. Zo wordt een steen met twee zessen ‘double-six’ en met twee enen ‘double-one ‘. Wordt tevens aangeduid als een ‘doublet’.

Draw – Trekking

Wanneer je een dominosteen uit de ‘Boneyard’  in je hand zet, heet dit een trekking of ‘draw’.

End – Eind

Een dominosteen heeft twee uiteinden met een centrale scheidslijn. Elke kant heeft een nummer. Dominostenen worden aangeduid met nummers. Zo is een steen met een 2 aan het ene uiteinde en een 5 aan de andere kant een zogenaamde 5/2 of 5-2. Een steen met beide einden gelijkwaardig heet een dubbele of ‘doublet’.

Hand

Een hand is de reeks dominostenen die behoren tot elke speler. In tegenstelling tot de naam worden dominostenen meestal niet in de hand gehouden. Deze worden zijlings geplaatst op de tafel aan de voorkant van de speler. Op deze wijze kan iedere speler zijn of haar waarden zien, maar de tegenstander (s) niet. Wanneer een spel uit meerdere ronden bestaat, verwijst een hand ook naar elke afzonderlijke ronde in het spel.

lay-out

De dominostenen die zijn gespeeld. Ook wel de tafel, tableau of het bord.

Open End – Open Einde

Een open einde is een dominosteen die niet is verbonden met een andere steen. Navolgende dominostenen kunnen alleen worden gespeeld op een open einde.

Set – Plaatsen

‘To Set’ is om een dominosteen te plaatsen op de tafel. Het wordt ook gebruikt  wanneer de eerste steen wordt gespeeld.

Shuffle – Schudden

Aan het begin van het spel worden alle dominostenen omgedraaid met de rug naar boven en geschud. Dit wordt gedaan zodat geen speler weet waar een bepaalde domino steen ligt.

Spinner

De eerste dubbele die wordt gespeeld tijdens een spel wordt de “spinner” genoemd. In veel spellen kunnen dominostenen gespeeld worden op alle vier de randen van de spinner – beide zijden en beide kanten.

Suit – Set

Een set is een verzameling van dominostenen alle met hetzelfde aantal punten op ten minste één uiteinde. Elke set heeft zeven tegels. De zessen set’ bestaat bijvoorbeeld uit 6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4, 6-5 en 6-6.

Trey – Drie

Het einde van een dominosteen met drie punten.